Veel gestelde vragen over de verwijsbrief van de huisarts

Heeft u vragen over de verwijsbrief van de huisarts? We geven u graag antwoord op de meest gestelde vragen. Indien uw vraag er niet bij staat kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Voor specialistische zorg, zoals in ziekenhuizen, heeft u een verwijsbrief nodig van uw huisarts. De huisarts zal echter altijd eerst samen met u beoordelen of er voor uw vraag een specialistisch consult nodig is. Daarom zal de huisarts u eerst uitnodigen om de klachten waarvoor u een specialist wil bezoeken toe te lichten.

De huisarts verwijst alleen als het medisch noodzakelijk is. Een verwijzing wordt geweigerd als de huisarts overtuigd is dat deze niet zinvol is. In dat geval zal de huisarts duidelijk uitleggen waarom geen verwijsbrief wordt verstrekt.
Het is dus niet zo dat u recht hebt op een verwijzing naar de specialist.

 

Als u geen geldige verwijsbrief heeft en toch naar een specialist gaat, bestaat de mogelijkheid dat u de behandeling zelf moet betalen. Ook kan het zijn dat u pas behandeld wordt wanneer de juiste verwijzing is verkregen.

Nee, als u bereid bent de behandeling zelf te betalen, heeft u geen verwijzing nodig. Het is echter belangrijk te weten dat u de kosten niet kunt indienen bij de zorgverzekeraar als u besluit zelf te betalen.

Indien u voor dezelfde klacht nog onder behandeling bent bij de specialist en u wilt zelf een nieuwe afspraak, dan hebt u geen nieuwe verwijzing nodig. Ook niet als uw laatste afspraak al langere tijd geleden is geweest.
Alleen als de specialist de behandeling heeft afgerond en u weer terug bent verwezen naar de huisarts, hebt u een nieuwe verwijzing nodig. In de brief van de specialist aan de huisarts hoort te staan dat de zorg bij de specialist is afgesloten.

Ja, voor sommige zorg, zoals fysiotherapie, oefentherapie, mondhygiëne, huidtherapie, diëtetiek, ergotherapie, logopedie en podotherapie, heeft u geen verwijsbrief nodig. Het is echter raadzaam uw zorgverzekeraar te raadplegen over de vergoeding van deze zorg en eventuele polisvoorwaarden.