Veel gestelde vragen over medicatie apotheek

Heeft u vragen over medicatie apotheek? We geven u graag antwoord op de meest gestelde vragen. Indien uw vraag er niet bij staat kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Ja, het is normaal dat u verschillende merken van dezelfde medicatie kunt ontvangen. De overheid heeft beleid ingesteld waardoor apotheken verplicht zijn de meest voordelige medicijnen in te kopen. Hierdoor kan het gebeuren dat u steeds een ander merk krijgt, omdat de apotheek bij verschillende fabrikanten inkoopt. We begrijpen dat dit verwarrend voor u kan zijn, maar noch de huisarts noch de apotheek kan hier iets aan veranderen. Indien u liever altijd hetzelfde merk wilt ontvangen, is dit mogelijk, maar dan zult u de kosten voor de medicijnen zelf moeten betalen. Het is aan te raden om dit met uw apotheker te bespreken, zodat zij u kunnen informeren over de mogelijkheden en de eventuele financiële consequenties van het kiezen voor een specifiek merk.

Er zijn bepaalde omstandigheden waarin u altijd hetzelfde merk medicijnen kunt krijgen. Een uitzondering op het normale beleid is:

1 - Medicijnen voor schildklier: Als u medicijnen voor de schildklier gebruikt, is het van belang dat deze altijd van hetzelfde merk worden geleverd. Dit komt omdat er tussen verschillende fabrikanten te veel variatie kan zijn in de samenstelling van deze specifieke medicijnen.

2 - Allergische reactie: Als u allergisch reageert op een specifiek medicijn van een bepaald merk, kan er een uitzondering worden gemaakt op het normale beleid. Allergische reacties kunnen symptomen omvatten zoals gezwollen lippen, huiduitslag en jeuk. Let op dat niet alle reacties als allergisch worden beschouwd, bijvoorbeeld misselijkheid, zuurbranden en duizeligheid vallen hier niet onder. In gevallen van een allergische reactie is het belangrijk om dit met uw huisarts te bespreken. Zij kunnen u informeren over de mogelijkheden en de eventuele stappen die genomen kunnen worden om ervoor te zorgen dat u altijd hetzelfde merk medicijnen ontvangt, indien medisch noodzakelijk.