Veel gestelde vragen over SOA

Heeft u vragen over SOA? We geven u graag antwoord op de meest gestelde vragen. Indien uw vraag er niet bij staat kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Bekijk ook de informatie over PrEP.

Ja, de SOA- en bloedtesten die via onze huisartsenpraktijk worden uitgevoerd, zijn doorgaans vergoed door je zorgverzekering. Het is echter belangrijk om te weten dat deze kosten in eerste instantie worden verrekend met je eigen risico. Houd er rekening mee dat het eigen risico elk jaar kan variëren en dat je dit bedrag zelf moet betalen voordat de zorgverzekering begint met vergoeden.

Ja, bij de GGD kun je vaak kosteloos SOA-testen laten uitvoeren. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn voor diegenen die geen kosten willen maken of hun eigen risico willen vermijden.

Als je ervoor kiest om de SOA-testen bij de GGD te laten uitvoeren, vragen wij je een afschrift van de testresultaten aan ons te verstrekken voordat wij PrEP-medicatie voorschrijven. Hierdoor kunnen wij de benodigde informatie over je gezondheid inzien en een adequaat behandelplan opstellen. Zonder testuitslagen van de GGD kunnen wij geen PREP voorschrijven. Houdt rekening met een langere verwerkingstijd van de testresultaten omdat de resultaten via een ander systeem binnen komen. Doe dus op tijd je testen en niet als je bijna door je medicatie heen bent!

Je kunt de GGD verzoeken om onze praktijk via e-mail op de hoogte te stellen van de testresultaten. Stuur het afschrift van de testresultaten naar assistent@hohmanndevet.nl. Op deze manier kunnen wij zo snel en effectief mogelijk de informatie ontvangen die nodig is om PrEP veilig voor te schrijven. Houdt rekening met een langere verwerkingstijd van de testresultaten omdat de resultaten via een ander systeem binnen komen. Doe dus op tijd je testen en niet als je bijna door je medicatie heen bent!

Als je PrEP gebruikt, is het belangrijk om regelmatig SOA-tests uit te voeren en nieuwe PrEP-medicatie aan te vragen. Hier is een stappenplan voor het bestellen van nieuwe PrEP en SOA-testen:
Stap 1: Maak een UwZorgOnline account aan.
Stap 2: Verzoek om een test-set bij de balie.
Stuur een bericht via de UwZorgOnline app op je telefoon naar onze praktijk waarin je vraagt om een test-set klaar te leggen bij de balie. Houd er rekening mee dat het klaarleggen van de test-set een enkele dag kan duren.
Stap 3: Haal de testen op en voer ze uit bij een star-SHL-prikpunt.
Zodra de test-set klaarligt, haal je deze op bij de balie. Voer de SOA-tests uit en lever de kweken in bij een star-SHL-prikpunt. De resultaten worden vervolgens verwerkt.
Stap 4: Uitslagen bekend en verwerkt.
Zodra de uitslagen bekend en verwerkt zijn, ontvang je een bericht in de UwZorgOnline app dat de uitslagen beschikbaar zijn.
Stap 5: Verzoek tot PrEP-voorschrift.
Stuur via de UwZorgOnline app een bericht naar onze praktijk met het verzoek om een nieuw recept voor PrEP. Als je PrEP niet bij je vaste Rotterdamse apotheek haalt, vermeld dan duidelijk de naam en het adres van de apotheek waar je de PrEP wilt bestellen.

 

Alternatieve route bestellen PREP (indien SOA-tests bij de GGD worden gedaan).
Zodra de uitslag beschikbaar is en de GGD deze naar onze praktijk heeft verstuurd, stuur dan een berichtje via de UwZorgOnline App dat de GGD je uitslagen heeft verstuurd naar onze Huisartsenrpraktijk en daarbij met het verzoek om een nieuw recept voor PrEP. Tevens, als je PrEP niet bij je vaste Rotterdamse apotheek haalt, vermeldt dan duidelijk de naam en het adres van de apotheek waar je de PrEP wilt bestellen.