Veel gestelde vragen over PrEP

Heeft u vragen over PrEP? We geven u graag antwoord op de meest gestelde vragen. Indien uw vraag er niet bij staat kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Bekijk ook informatie over SOA.

PrEP, oftewel pre-expositie profylaxe, is een preventieve pil die effectieve bescherming biedt tegen HIV-infectie. Ongeacht je geslacht, seksuele voorkeur of genderidentiteit, is PrEP een optie om jezelf te beschermen tegen HIV. Of je nu homoseksueel, heteroseksueel bent, een piemel of vagina hebt, PrEP is voor jou. Helaas beschermt PREP niet tegen andere SOA’s waardoor het nog steeds raadzaam is bescherming als bv een condoom te gebruiken.

Om toegang te krijgen tot PrEP via onze huisartsenpraktijk, volg je eenvoudigweg onderstaand stappenplan:
a. Maak een afspraak met je huisarts.
b. Tijdens de afspraak zal de huisarts uitleg geven over de twee verschillende slikschema's die beschikbaar zijn voor PrEP-gebruik.
c. De huisarts zal ook de voorwaarden toelichten waaraan moet worden voldaan voordat PrEP wordt voorgeschreven.

Om PrEP te kunnen ontvangen, dien je aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Dit omvat:
a. Verplichte SOA- en bloedtesten vóór aanvang van de PrEP-behandeling. Deze tests zijn nodig om ervoor te zorgen dat je in goede gezondheid verkeert voordat met PrEP wordt begonnen.
b. Regelmatige driemaandelijkse SOA-kweken- en bloedtesten om de voortzetting van PrEP-recepten te waarborgen. Deze periodieke tests zijn van cruciaal belang voor het monitoren van je gezondheid tijdens het gebruik van PrEP.

Het is belangrijk op te merken dat deze voorwaarden worden gesteld om een veilig en effectief gebruik van PrEP te waarborgen en om eventuele bijwerkingen of gezondheidsproblemen vroegtijdig te detecteren.
Voor verdere vragen of het plannen van een afspraak voor PrEP, staan wij als huisartsenpraktijk graag tot je beschikking. Je gezondheid is onze prioriteit, en wij willen ervoor zorgen dat je toegang hebt tot de benodigde PrEP-zorg.

Het is van cruciaal belang om getest te worden voordat PrEP wordt voorgeschreven omdat het ongetest voorschrijven van PrEP kan leiden tot het ontwikkelen van een resistente vorm van HIV. Als je onbewust al met HIV besmet bent en PrEP gebruikt zonder dit te weten, kan het virus resistent worden tegen de bekende medicijnen. Dit willen we ten alle tijden voorkomen.

We schrijven geen PrEP-medicatie voor zonder testresultaten omdat we streven naar een verantwoord en doordacht gebruik van PrEP. Het doel is om jouw gezondheid te waarborgen en mogelijke risico's te minimaliseren. Het voorschrijven van PrEP zonder testresultaten kan (ernstige) gevolgen hebben, zowel voor jouw individuele gezondheid als voor het collectieve doel van HIV-preventie. Kortom, jouw welzijn staat voorop, en het naleven van de testvereisten is essentieel om een veilige en effectieve PrEP-behandeling te waarborgen.

Helaas wordt PrEP op dit moment nog niet vergoed door de zorgverzekeraar. Het is belangrijk op de hoogte te zijn van deze situatie om mogelijke kosten te begrijpen en te plannen.

Op Prepnu.nl wordt een overzicht bijgehouden van landelijke apotheken die PrEP zo voordelig mogelijk verstrekken. Door deze website te raadplegen, kun je informatie vinden over de kosten en beschikbaarheid van PrEP bij verschillende apotheken. Hiermee heb je de mogelijkheid om een apotheek te kiezen die het beste past bij jouw financiële situatie.
We begrijpen dat kosten een belangrijk aspect zijn bij het overwegen van PrEP-gebruik, en we moedigen je aan om de informatie op Prepnu.nl regelmatig te controleren voor eventuele updates en nieuwe aanbiedingen.

Als je PrEP gebruikt, is het belangrijk om regelmatig SOA-tests uit te voeren en nieuwe PrEP-medicatie aan te vragen. Hier is een stappenplan voor het bestellen van nieuwe PrEP en SOA-testen:
Stap 1: Maak een UwZorgOnline account aan.
Stap 2: Verzoek om een test-set bij de balie.
Stuur een bericht via de UwZorgOnline app op je telefoon naar onze praktijk waarin je vraagt om een test-set klaar te leggen bij de balie. Houd er rekening mee dat het klaarleggen van de test-set een enkele dag kan duren.
Stap 3: Haal de testen op en voer ze uit bij een star-SHL-prikpunt.
Zodra de test-set klaarligt, haal je deze op bij de balie. Voer de SOA-tests uit en lever de kweken in bij een star-SHL-prikpunt. De resultaten worden vervolgens verwerkt.
Stap 4: Uitslagen bekend en verwerkt.
Zodra de uitslagen bekend en verwerkt zijn, ontvang je een bericht in de UwZorgOnline app dat de uitslagen beschikbaar zijn.
Stap 5: Verzoek tot PrEP-voorschrift.
Stuur via de UwZorgOnline app een bericht naar onze praktijk met het verzoek om een nieuw recept voor PrEP. Als je PrEP niet bij je vaste Rotterdamse apotheek haalt, vermeld dan duidelijk de naam en het adres van de apotheek waar je de PrEP wilt bestellen.

Alternatieve route bestellen PREP (indien SOA-tests bij de GGD worden gedaan).

Zodra je bericht hebt ontvangen van de GGD dat je uitslagen bekend zijn, ben je zelf verantwoordelijk om de PDF-versie op te vragen en via onze spreekuur.nl service als PDF te versturen. Voeg daarbij het verzoek om een nieuw recept voor PrEP. Als je PrEP niet bij je gebruikelijke Rotterdamse apotheek haalt, vermeld dan duidelijk de naam en het adres van de apotheek waar je de PrEP wilt bestellen.

Wij begrijpen dat het proces van testen en voorschrijven nog verbeterd kan worden, en we zijn actief bezig met het verkennen van mogelijkheden om dit soepeler te laten verlopen. Momenteel zijn onze artsen in overleg met STAR-SHL en onderhouden ze contact met de GGD om de processen beter te automatiseren.


Wat kunnen we in de toekomst verwachten?
Onze doelstelling is om het proces efficiënter te maken. We streven ernaar om in de toekomst automatische oproepen van STAR-SHL te implementeren, waarbij je een herinnering ontvangt wanneer het tijd is voor je tests op je huisadres. De wens is zelfs om via de STAR-SHL het testpakket automatisch naar je toe te sturen, waardoor het gehele proces nog gemakkelijker wordt.


Helaas nog niet beschikbaar: Wat kun je nu doen?
Helaas zijn deze verbeteringen momenteel nog niet geïmplementeerd. Tot die tijd volg je als patiënt het proces zoals eerder op deze site is uitgelegd. We begrijpen dat dit wellicht wat extra inspanning vergt, maar we waarderen je begrip en medewerking terwijl we streven naar verbeteringen in het belang van een vlotte en efficiënte zorgverlening.