Veel gestelde vragen over vergoeding van slaap- en kalmeringsmiddelen

Heeft u vragen over de vergoeding van slaap- en kalmeringsmiddelen? We geven u graag antwoord op de meest gestelde vragen. Indien uw vraag er niet bij staat kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

In de meeste gevallen worden slaap- en kalmeringsmiddelen (benzodiazepinen) niet vergoed vanuit de basisverzekering. Er zijn slechts enkele uitzonderingen hierop voor bepaalde chronische ziekten zoals epilepsie.

Slaap- en kalmeringsmiddelen worden alleen vergoed in gevallen van epilepsie, bij ernstige angststoornissen ondanks gebruik van meerdere antidepressiva, bij meervoudige ernstige psychiatrische problematiek of bij palliatieve sedatie in de terminale zorg (sterfbed).

Ja, Diazepam wordt alleen vergoed in uitzonderlijke gevallen. Diazepam is ook een zogenaamde benzodiazepine en wordt ook wel gebruikt als spierontspanner. Het komt in aanmerking voor vergoeding bij patiënten die niet kunnen lopen en spierspasmes ervaren door een ernstige zenuwaandoening (bv na een herseninfarct), en wanneer andere medicijnen tegen dit soort spierspasmen niet effectief zijn.

Ja, de vergoeding is afhankelijk van specifieke medische omstandigheden. Bijvoorbeeld, bij angststoornissen moet een behandeling met minstens 2 antidepressiva niet aanslaan voordat slaap- en kalmeringsmiddelen vergoed worden.

Wij houden ons aan de wet als het gaat om het voorschrijven van slaap- en kalmeringsmiddelen. Al onze voorschriften voldoen aan de regels en richtlijnen van de gezondheidsautoriteiten, zodat we ervoor zorgen dat dit op een verantwoorde en legale manier gebeurt en alleen als het medisch noodzakelijk is. Indien niet aan de vereiste voorwaarden voor vergoeding wordt voldaan, zijn wij niet in staat een machtiging voor vergoeding uit te geven. In een dergelijk geval dient u zelf de kosten voor deze medicatie te dragen.