Veel gestelde vragen over anticonceptie en een spiraal

Heeft u vragen over anticonceptie en het plaatsen van een spiraal? We geven u graag antwoord op de meest gestelde vragen. Indien uw vraag er niet bij staat kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

We kunnen u verder helpen met het aanvragen voor een vergoeding van uw anticonceptie middel. Neem contact met ons op.

Voor informatie en hulp om niet zwanger te worden kunt u terecht op de website nunietzwanger.nl

1 - Afspraak voor informatie (indien nodig): Als u nog nooit eerder een spiraal heeft gehad en informatie wilt over het type spiraal dat het beste bij u past, kunt u een (digitaal/telefonisch of fysieke) afspraak maken met een van de artsen.

2 - Screening op SOA's: Als er kans is op een seksueel overdraagbare aandoening (SOA), is het raadzaam om eerst de SOA's chlamydia en gonorroe uit te sluiten.

3 - Voorschrift en naproxen tablet: Als u besluit de spiraal te willen, schrijft de praktijk de spiraal voor en krijgt u een recept voor een naproxen tablet, die u een uur voor de plaatsing moet innemen om baarmoederkrampen te verminderen.

4 - Ophalen bij de apotheek: U haalt de spiraal en de tablet zelf op bij de apotheek. Eventueel betaalt u de spiraal aan de balie van de apotheek. Indien verzekerd, kunt u de rekening indienen bij uw verzekeraar.

5 - Plaatsingsafspraak: Voor de plaatsing wordt een dubbel consult ingepland aan het einde van het spreekuur. De daadwerkelijke plaatsing duurt doorgaans 5-10 minuten.

6 - Na de plaatsing: Na de plaatsing kunt u naar huis. Soms kunnen er baarmoederkrampen optreden. Voor het verlichten van deze krampen kunt u paracetamol innemen. Indien nodig, en als de eerder ingenomen naproxen is uitgewerkt, kan ook ibuprofen of naproxen als aanvullende pijnstilling worden overwogen.