blijf op de hoogte

Nieuwsberichten

Wat zijn de symptomen van griep?

 

12-9-2022- Hoe weet u wanneer u griep heeft en hoe herkent u de symptomen van griep? Wanneer de ‘R’ in de maand zit dan breekt de koudere periode van het jaar aan. Een periode die mensen ook extra kwetsbaar maakt voor griep. Er zijn verschillende soorten virussen die we voor het gemak samenvatten in de term griep. Omdat er verschillende griepvirussen zijn, kan het voorkomen dat iemand meerdere keren geveld kan worden door de griep. De meeste griepgevallen zijn  het gevolg van het influenzavirus type A en B. Vooral oudere mensen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn extra kwetsbaar en hebben een grotere kans om griep te krijgen.

De symptomen van griep

Hoe kunt u herkennen of u of iemand in uw directe omgeving de griep heeft? Griep steekt vaak erg plotseling de kop op en is herkenbaar aan symptomen als:

  • hevige vermoeidheid
  • hoofdpijn
  • zweten
  • koude rillingen
  • koorts
  • beginnende keelpijn
  • hoesten (droge hoest)
  • spierpijn

Wanneer u de griep heeft, dan kan er snel koorts optreden, die binnen een halve dag flink kan oplopen tot wel 39 of 40 graden. Ook krijgt u last van één of meerdere van de vermelde symptomen van griep. Sommige mensen knappen binnen drie dagen weer op, anderen zijn een hele week geveld. Ook na een periode van griep kunt u tot wel drie weken erna klachten ervaren.

Wat moet ik doen als ik de griep heb?

Griep is erg vervelend en iedereen krijgt er wel eens mee te maken. In veel gevallen is het dan een kwestie van uitzieken. Een paar dagen bed houden is meestal genoeg en doorgaans heeft u geen medicijnen nodig. In sommige gevallen kan een griep uitmonden in ergere klachten zoals bijvoorbeeld longontsteking. Vooral mensen met een chronische ziekte en ouderen hebben een verhoogde kans op ernstige klachten. In dat geval dient u direct met ons een afspraak te maken.

Wat kan ik doen om griep te voorkomen?

Een griepvirus verspreidt zich door niezen, hoesten en zelfs praten. Het is daarom ook lastig om een griepvirus te ontlopen. Zorg voor een goede hygiëne om een eventuele besmetting te beperken. Was bijvoorbeeld altijd goed uw handen. Daarnaast kunt u besluiten een griepprik nemen om het risico om ziek te worden te beperken. Mensen met een verhoogd risico op griep krijgen automatisch een oproep voor deze griepvaccinatie, maar u kunt deze ook zelf aanvragen bij ons.