Veel gestelde vragen over urine onderzoek en plasklachten

Heeft u vragen over urine onderzoek en plasklachten? We geven u graag antwoord op de meest gestelde vragen. Indien uw vraag er niet bij staat kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Als u plasklachten heeft en een blaasontsteking vermoedt, kunt u urine inleveren bij de balieassistente. Dit kan gedurende de hele dag tussen 8:15 uur en 16:15 uur. Zorg ervoor dat de urine vers is en niet langer dan een uur buiten de koelkast bewaard is. U kunt de urine achter het kleine schuifraam links van de balie assistente plaatsen.

De assistente zal de urine onderzoeken en de resultaten met u communiceren. Dit kan telefonisch gebeuren of via de UwZorgOnline app.

Voor het onderzoek is het middelste gedeelte van de eerste ochtendurine nodig, ook wel bekend als 'midstream' urine. Volg deze stappen om een plas op te vangen:

  • Was vooraf met een washandje met water.
  • Plas eerst een beetje in het toilet en vang vervolgens wat urine op in een schoon urinepotje door dit in de plasstraal te houden.
  • Om verontreiniging met bacteriën te voorkomen, houden vrouwen de schaamlippen gespreid, en mannen trekken eerst de voorhuid terug.
  • Sluit daarna het potje goed af met de deksel.
  • Noteer uw naam en geboortedatum op het potje.

Deze methode zorgt ervoor dat het verzamelde urinemonster zo representatief mogelijk is voor het urineonderzoek.

De resultaten van het urineonderzoek zullen door de assistente met u worden gedeeld. U kunt met de balieassistente afspreken op welke manier. Dit kan plaatsvinden via een telefoongesprek of via de UwZorgOnline app. Mocht u vragen hebben over de resultaten, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze huisartsenpraktijk.

Als u geen schoon urinepotje tot uw beschikking heeft, kunt u eenvoudig een potje verkrijgen van onze balieassistente. U kunt direct naar ons patiënten toilet gaan, daar de urine opvangen en het potje weer inleveren bij de balie.