blijf op de hoogte

Nieuwsberichten

Bent u ziek en mogelijk besmet met het coronavirus? Kom NIET naar de praktijk

Aantal besmettingen neemt toe, Rotterdam is een hotspot en daarom nemen wij extra maatregelen.

Rotterdam is momenteel één van de hotspots in Nederland

De laatste weken zien wij dat het aantal positief geteste mensen in de regio Rotterdam sterk toeneemt in vergelijking met andere gebieden in ons land. We nemen daarom extra maatregelen in onze praktijk:

 • Bent u ziek en mogelijk besmet met het coronavirus? Kom NIET naar de praktijk, maar neem telefonisch contact met ons op. Zo voorkomen we verdere verspreiding van het virus.
 • Vanaf 29-9 wordt u verzocht een mondmasker te dragen bij bezoek praktijk
 • Desinfecteer uw handen bij binnenkomst praktijk
 • Spreekuren kunnen omgezet worden / verplaatst worden in telefonische contacten afhankelijk van de regionale/praktijk-personeel ontwikkelingen
 • Houdt 1,5 m afstand in de wachtkamer

Heeft u algemene vragen over het coronavirus? Neemt u dan contact op met het publieksnummer van het RIVM (0800) 13 51.
Maakt u zich zorgen over uw eigen gezondheid of die van uw huisgenoten? Kijk eerst op Thuisarts.nl, daar staat wat u moet doen in de volgende situaties:

Ik ben bang dat ik besmet ben met het nieuwe coronavirus

Ik wil voorkomen dat ik het nieuwe coronavirus krijg

Ik heb een afspraak met de arts en de kans is klein dat ik corona heb

Wanneer moet u met ons contact opnemen?

Leest u eerst aandachtig de informatie op deze pagina door en ook de websites van derden zoals vermeld onderaan op deze pagina. Mocht u na het lezen van alle informatie toch nog twijfels hebben over uw gezondheid of mogelijke risico’s, neem dan contact met ons op. Wij kunnen dan uw vragen telefonisch beantwoorden en indien nodig kunt u daarna naar ons toe komen.

Wat is het Coronavirus?

Corona in de huidige variant is een Sars-virus, Sars-CoV-2 om precies te zijn. Het virus is ontstaan in de Chinese stad Wuhan, met als waarschijnlijke bron slangen die op de plaatselijke markt werden verhandeld. Het virus is besmettelijk en mensen kunnen behoorlijk ziek worden van het virus. De klachten en symptomen zijn bij iedereen anders, maar koorts, verkoudheid, hoesten en benauwdheid komen veelvuldig voor. Ook gaat de ziekte soms gepaard met diarree en kan er een longontsteking optreden. De tijd die er tussen de besmetting met het virus en de ziekte zitten is gemiddeld tussen de 2 en 14 dagen. Hoe lang een patiënt een bron van besmetting vormt is niet bekend. Momenteel wordt er vanuit gegaan dat één patiënt maximaal twee andere mensen kan besmetten.

Hoe groot is de kans dat u het Coronavirus oploopt?

De kans dat u besmet wordt met het Coronavirus is momenteel klein, maar wel mogelijk. De besmettingshaard van het virus ligt in en rondom de Chinese stad Wuhan. In Nederland zijn er momenteel (8 maart 2020) 264 besmettingsgevallen bekend en er zijn 3 mensen aan het virus overleden. Zoals bekend lopen met name ouderen en kwetsbare groepen die reeds kampen met gezondheidsproblemen het grootste risico. Mensen met een goede weerstand die zijn besmet zullen het virus ervaren met licht griepklachten.

Door het nieuwe Coronavirus kunt u een longontsteking krijgen. U kunt het virus krijgen als iemand dichtbij hoest, niest of u een hand geeft.

Voorzorgsmaatregelen

Reist u veel naar China of omringende landen, dan is de kans op besmetting met het virus groter. In Nederland zijn de risico’s aanzienlijk minder, maar het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen kan in alle gevallen nooit kwaad. Zorg altijd voor een goede hygiëne. Moet u hoesten of niezen, gebruik dan altijd een papieren zakdoek. Gebruik deze slechts éénmaal en gooi de zakdoek na gebruik weg. Was vervolgens goed uw handen met water en zeep. Het gebruik van desinfecterende doekjes of gel is ook aan te raden. Wend u daarnaast altijd van andere mensen af wanneer u hoest of niest. Was daarnaast zoveel mogelijk uw handen met water en zeep wanneer u gaat eten of eten gaat bereiden, wanneer u het toilet heeft bezocht en na het aaien van huisdieren. Er is nog geen behandeling voor het Coronavirus en er zijn geen medicijnen die het virus kunnen bestrijden. Hoewel de kans op besmetting klein is, zorgt u met een goede hygiëne ervoor dat de kans nog kleiner wordt.

 • handen goed wassen
 • geen handen schudden
 • gebruik papieren zakdoekjes
 • vermijd contact met mensen die griep hebben
 • vermijd contact wanneer u risico heeft gelopen virus te krijgen in een besmettingsgebied
 • vermijd contact indien u (milde) luchtwegklachten heeft
 • bij twijfel: neem contact met ons op

Actuele informatie

Wilt u meer weten over de actuele situatie rondom de uitbraak van het virus? Op onderstaande websites vindt u alle benodigde informatie:

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) :  www.rivm.nl

Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) : www.nhg.org

Thuisarts.nl : www.thuisarts.nl

We monitoren en informeren

We blijven continu op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. We volgen de richtlijnen van de experts, het RIVM en de GGD. We hebben nauw contact met het crisisteam huisartsenzorg in onze regio, zodat we snel kunnen aanpassen als dat nodig is.  We houden u hiervan op de hoogte op deze website.